SEO, kelime açılımı olarak “Search Engine Optimization” yani arama motorları optimizasyonu anlamına geliyor.
Arama motorlarında üst sıralarda çıkmanız için web sitenizi SEO kurallarına uygun olarak yapılandırmanız gerekir. Tabii arama motorları arasından da hangi arama motoru için üst sıraya çıkmayı hedefliyorsanız o platformun istediği şekilde web sitenizi optimize etmeniz gerekir.
Fakat dünya üzerinde ve Türkiye’de çok büyük oranda arama motoru varsayılan olarak Google kullanıldığı için Google’a göre bu optimizasyonu yapmak günümüzde artık SEO ile eşdeğer anlama geliyor.
SEO, web sitenizin organik, reklamsız bir şekilde optimize edilerek aramalarda üst sıralarda çıkması anlamına gelir.
SEO, internette yer almak varlığınızı kanıtlamak ve daha geniş kitlelere ulaşmak için arama motorlarında yer almanın arama motorlarında üst seviyelere çıkmanın ve insanlara görünebilir olmanın altın bir yolu.
Google’da yer almanın ilk adımı Google veritabanında yer edinmekle başlıyor. İnternet sitelerinde dolaşan örümcek botlar aracılığıyla sürekli güncellenen bu veritabanı bütün interneti kendi sunucularında tutuyor ve biz her arama yaptığımızda internette değil Google sunucularında arama yapmış oluyor.
Google Optimizasyon Yapan Firmalar
İnternette milyonlarca site olduğu için bunların arasından sıyrılıp kendinizi göstermek, bunların arasından üst sıralarda yer kapmak için yapmanız gereken bazı olmazsa olmaz şeyler var.
Temel SEO yapma teknikleri arasında; başlık nasıl girilir, SEO uyumlu makale nasıl yazılır, sitemap nasıl olmalı, H etiketleri nasıl kullanılır, index nasıl gönderilir? gibi örnekler verebiliriz. Bunların hepsini uyguladığınızda SEO yapmış oluyorsunuz. Bunu yaptığınızda üst sıralara girmek için verilen reklam ücretinden de kurtulmuş olursunuz.
SEO yapmanın farklı adımları var ve bu bir defaya mahsus yapılıp biten bir çalışma değil aksine devam ettirilmesi gereken bitmeyen bir süreçtir.
Türkiye’de büyük siteler dijital ajanslarla çalışarak arama motoru optimizasyonu için belli bir bütçe ayırmaktalar.
Kendi web siteniz için SEO nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız maalesef Türkçe çok fazla kaynak yok. Daha çok yurt dışındaki kaynakları takip etmekte fayda var.
Kodlama bilgisi olmayan ve sıfırdan site yapmak isteyen biri için hazır içerik yönetim sistemlerini kullanmak avantaj sağlayacaktır. Bu tür sistemler “SEO Ready” yani SEO’ya uyumlu halde çıkarılmaktadır. Özellikle internet sitelerinin %35’i WordPress altyapısını kullanmaktadır. O nedenle hazır sistemleri kullanmakta bir sakınca yoktur.
Bir yorum
Pingback: Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) | web tasarım dersleri